De afgelopen jaren merk ik dat de toegevoegde waarde van een financieel planner sterk vergroot kan worden als de planner in staat is om niet alleen het plan te maken maar daarnaast het systeem neer te zetten waarmee dit plan gerealiseerd kan worden. Dit zorgt er namelijk voor dat:

  1. daadwerkelijk de stappen worden genomen en/of het gedrag wordt aangepast om de gewenste levensstandaard zo lang mogelijk vol te houden en overige doelen en wensen te bereiken;
  2. de kans op het bereiken van de in het plan gestelde doelen en wensen groter wordt;
  3. afwijkingen van het plan door extra uitgaven of extra inkomsten van relaties meteen duidelijk worden.

Het hebben van doelen en wensen is belangrijk. Maar eigenlijk nog veel belangrijker is het hebben van een goed systeem om deze doelen te bereiken. Doelen hebben we namelijk allemaal. Zowel de winnaars als de verliezers hadden het doel van Olympisch goud. Het vaststellen van je doelen alleen is dus niet goed genoeg. Winnaars concentreren zich op verbetering van het dagelijkse systeem waarmee ze hun doelen kunnen realiseren.

Dat geldt zeker ook voor doelen in financiële plannen. In zijn algemeenheid is Atomic Habits: An Easy and proven way to Build Good Habits….van James Clear een aanrader als je meer wilt lezen over kleine systematische aanpassingen van gedrag met grote resultaten.

Hoe kun je dat zelf doen? Een simpel voorbeeld hiervan is het opzetten van een rekeningschema om je eigen financiële plan uit te voeren. Hieronder één die in hoofdlijnen binnen vele planningen past:

  1. Inkomsten laten binnenkomen op een (betaal)rekening 1
  2. Maandelijks met een periodieke overboeking een vast bedrag voor vaste uitgaven over te maken van (betaal)rekening 1 naar de (betaal)rekening 2 en hier alle vaste uitgaven van te laten betalen.
  3. Maandelijks met een periodieke overboeking een vast bedrag voor vaste reserveringen voor onderhoud woning/onderhoud en vervanging auto/vakanties over te maken van (betaal)rekening 1 naar (spaar)rekening 3.
  4. Maandelijks met een periodieke overboeking een vast bedrag over te maken van (betaal)rekening 1 naar (spaar)rekening 4 om te sparen voor later. Eventueel is (spaar)rekening 4 te vervangen of aan te vullen door een lijfrenterekening om te sparen voor later.
  5. Maandelijks met een periodieke overboeking een vast bedrag over te maken van (betaal)rekening 1 naar (spaar)rekening 5 om te sparen voor een eventuele restant aflossing van de hypotheek.
  6. Maandelijks met een periodieke overboeking een vast bedrag over te maken van (betaal)rekening 1 naar (betaal)rekening 6 voor de variabele huishoudelijk uitgaven. Het is handig als hier een kredietlimiet op zit. Zo hoef je bij te weinig saldo niet met een volle kar bij de kassa toch met lege tassen weer naar huis. Maar krijg je wel meteen een signaal dat het uitgavenpatroon van deze maand hoger is geweest dan gepland en dat bijsturing nodig is.

Mijn ervaring is dat veel van onze relaties de duidelijkheid die dit systeem creëert heel erg waarderen. Het geeft ze inzicht en controle over hun uitgaven.