De huizenprijzen zijn de afgelopen jaren sterk gestegen. Je hebt daarbij misschien ook nog afgelost op je hypotheek. Hierdoor is je hypotheek voor de bank misschien minder risicovol geworden. Een eventuele renteopslag in je hypotheekrente kan dan misschien voor je worden verlaagd. Dit geldt niet voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) want daar is geen renteopslag van toepassing.

Je kunt misschien geld besparen door te laten checken of je eventuele renteopslag verlaagd kan worden. Wat dat jou kan opleveren? Dit kan soms 0,1% tot 0,5% aan hypotheekrente per jaar schelen. Op een hypotheek van
€ 300.000,- scheelt dat bijvoorbeeld tussen de € 300,- en € 1.500,- aan te betalen rente per jaar. Vraag hulp aan je adviseur om te onderzoeken of ook in jouw geval de rente (tussentijds) verlaagd kan worden of bel de bank rechtstreeks! Soms is het wel nodig om een nieuwe taxatie te laten verrichten. Maar die kosten heb je meestal snel terugverdiend.

Je hebt wel een indicatie van de huidige waarde van je woning nodig. Een recente WOZ-waarde is een eerste indicatie maar wellicht zijn er recentelijk ook soortgelijke huizen in je buurt verkocht en kan je de verkoopprijs hiervan achterhalen.

Door contact op te nemen met je adviseur/geldverstrekker kan je vervolgens achterhalen of een verlaging van je hypotheekrente mogelijk is door het laten vervallen van (een deel van) de renteopslag.